Din 8-punkts sjekkliste for utskriving fra sykehus

Før du forlater sykehussengen for å dra hjem, er det viktig at du går gjennom noen viktige pleietips og forholdsregler med stomisykepleieren.

Your 9 Point Hospital Discharge Checklist

Gå gjennom denne 8-punkts sjekkliste for utskriving fra sykehus

Før du forlater sykehuset, er det et par ting du trenger å vite. Bruk denne 8-punkts sjekklisten til å gå gjennom noen grunnleggende ferdigheter og fakta om stomistell med stomisykepleieren for å få en smidig overgang fra sykehuset til hjemmet. 

Tømme posen: Nøyaktig hvordan du tømmer posen, avhenger av hvilken type du velger. Hvis du for eksempel har en lukket pose, tar du den bare av og kaster den, mens en tømbar pose krever at du tømmer den. Les gjennom anbefalningene for stomiposesystemer, eller snakk med stomisykepleieren om hva som er riktig for deg.

Bytte posesystemet: Det er best å bytte posesystemet når stomien er minst aktiv. Dette er ofte tidlig om morgenen. Når du har kommet inn i en rutine, blir du kjent med kroppens rytme og kan vurdere det beste tidspunktet for å bytte posesystemet.

Vurdere og pleie stomien og huden rundt stomien: Sørg for at stomisykepleieren går gjennom noen viktige fakta om stomien din, inkludert hvordan du vurderer stomiens helsetilstand. Dere bør også snakke om hvordan du skal pleie huden rundt stomien, også kalt den peristomale huden.

Sette på posesystemet: Stomisykepleieren vil gå gjennom alle de nødvendige trinnene for å sette på posesystemet igjen, inkludert hvordan du fester hudplaten og kontrollerer at den er riktig tilpasset  og sitter godt fast.

Vurdere tegn på mulige komplikasjoner og vite når du skal kontakte helsepersonell: Det kan av og til oppstå problemer når du pleier stomien hjemme. Du må sjekke at: stomien ikke lekker, huden rundt stomien ikke er irritert, stomien ikke blør for mye eller andre mulige komplikasjoner som gjør at du må kontakte stomisykepleieren.

Håndtere luft og lukt (kun kolostomi eller ileostomi): Når tarmen begynner å fungere igjen etter operasjonen, vil du oppdage at det er luft i posen. Det finnes poser med filter som hjelper deg med å redusere utfordringer knyttet til luft og lukt. Snakk med stomisykepleieren om mulige alternativer.

Følge retningslinjer for kosthold og væskeinntak: Du kan gradvis gjenoppta et normalt kosthold med mindre helsepersonellet anbefaler noe annet.

Følge instruksjoner for hjemmesykepleie (hvis aktuelt): Du kan ha fått innvilget hjemmesykepleietjenester på midlertidig eller permanent basis mens du kommer deg igjen etter operasjonen. Helsepersonell vil gå gjennom eventuelle spesielle instruksjoner sammen med deg.