Vanlige årsaker til en kolostomi

Det er mange grunner til at en person får utført en kolostomioperasjon, alt fra skader til ulike sykdommer. Her er de vanligste grunnene til at personer får kolostomi. 

Essential Facts about Your Colostomy

Lær om tilstandene som kan kreve en kolostomi.

Det finnes mange medisinske årsaker som gjør at fastlegen eller kirurgen kan anbefale en kolostomi, men de har alle én ting til felles – tykktarmen klarer ikke å lede ut avføring gjennom endetarmen som normalt. Dette kan skyldes en sykdom eller en skade. 

Du er ikke alene

Under en kolostomioperasjon konstrueres det en stomi for å fjerne eller omgå en skadet eller syk del av tykktarmen.  En kolostomi anses vanligvis som det beste alternativet kun etter at andre behandlingsalternativer har vært vurdert. Unntak kan være livstruende traumeskader eller infeksjon, som kan kreve øyeblikkelig hjelp. Mange ber om en ny vurdering før de gjennomfører dette livsendrende inngrepet.

Hvis alle medisinske fagpersoner har kommet til samme konklusjon – dvs. at kolostomi er den beste løsningen for deg – er du imidlertid ikke alene.  Rundt om i verden gjennomgår titusener av mennesker i alle aldre – fra nyfødte til eldre – stomioperasjoner hvert år.

Hvorfor trenger jeg en kolostomi?

Nedenfor finner du en liste over noen av de mer vanlige årsakene til en kolostomioperasjon:

  • Kreft: Tykktarmskreft kan føre til at en del av eller hele tykktarmen må fjernes. I USA er tykktarmskreft, eller kolorektal kreft, den fjerde vanligste kreftformen. En kolostomi kan utføres som en del av en operasjon for å behandle kreften.
  • Divertikkelsykdom: Når det finnes betente utposninger i tykktarmen som krever akutt hjelp, kan det være nødvendig med en kolostomi. I nødsituasjoner der infeksjon er til stede, kan dette være et livreddende inngrep.
  • Traumer: Tykktarmen er det nest vanligste organet som skades i penetrerende traumer. Det anlegges ofte en kolostomi når den skadde delen av tykktarmen må fjernes.
  • Medfødt: En kolostomi kan være nødvendig ved visse fødselsdefekter, f.eks. et imperforert anus. Dette er en misdannelse av anus eller endetarm. Spina bifida kan også kreve en kolostomi. 
  • Inkontinens Når ikke-invasive behandlinger ikke lykkes med å gjøre pasienten i stand til å kontrollere tarmbevegelser, kan det være nødvendig med en kolostomi.

Uansett årsak til at du trenger en kolostomi, er det viktig å snakke med helseteamet ditt, slik at du kan få så mye informasjon som mulig om din spesifikke tilstand og hvorfor operasjonen er det beste alternativet. De kan svare på spørsmålene dine og håndtere bekymringene dine.