Vanlige årsaker til en ileostomi

Det finnes ulike medisinske årsaker til at personer gjennomgår en ileostomioperasjon. Lær om noen av de vanligste sykdommene og tilstandene som kan føre til en ileostomi. 

Essential Facts about Your Colostomy

De vanligste årsakene til en ileostomioperasjon.

Det finnes flere medisinske årsaker til at noen må ha en ileostomioperasjon. Uavhengig av den spesifikke sykdommen eller tilstanden, er det nødvendig med en ileostomi når tykktarmen ikke klarer å behandle avfall på en trygg måte.

Bestemme seg for en ileostomi

Hvis legen har anbefalt en ileostomioperasjon, er det normalt å føle seg litt betenkt eller til og med redd. Det kan også være at du føler deg litt overveldet av all informasjonen du har fått. 

Noen mennesker velger å få en ny vurdering før de gjennomgår et såpass livsendrende inngrep. Hvis alle de medisinske ekspertene er enige i at en ileostomioperasjon er den beste behandlingen du kan få, er neste trinn å huske at du ikke er alene. Det finnes titusener av mennesker i alle aldre som har gjennomgått en eller annen form for stomioperasjon.

Hvorfor trenger jeg en ileostomi?

Nedenfor finner du en liste over noen av vanligste årsakene til en ileostomioperasjon:

  • Ulcerøs kolitt: UC er en type inflammatorisk tarmsykdom (IBD), en sykdom i tykktarmen eller kolon som bl.a. gir karakteristiske sår, eller åpne sår, i tykktarmen. En ileostomi kan være nødvendig for denne kroniske tilstanden hvis medikamentell behandling har vært mislykket. Hvis symptomene blir alvorlige, kan helsepersonell anbefale en ileostomi.
  • Crohns sykdom: Crohns sykdom er en type inflammatorisk tarmsykdom (IBD) som kan påvirke en hvilken som helst del av mage-tarm-kanalen fra munn til anus. Hvis kosthold, livsstil og medisiner ikke bedrer de smertefulle og til tider utmattende symptomene, kan legen anbefale en ileostomioperasjon.
  • Familiær polyposis coli (FPC), også kjent som familiær adenomatøs polypose (FAP): Denne arvelige tilstanden fører til at flere polypper utvikler seg i tykktarmen (kolon) og endetarmen, som kan bli ondartet over tid. Hvis andre kirurgiske alternativer ikke er mulig, eller hvis endetarmen eller anus er skadet, kan legen anbefale en ileostomi.
  • Medfødt: En ileostomioperasjon kan være nødvendig når en nyfødt blir diagnostisert med en fødselsdefekt i tarmen.
  • Planlagt prosess for annen kirurgi: I noen tilfeller kan ileostomien være en del av flere inngrep eller være midlertidig. En midlertidig bøylestomi blir for eksempel vanligvis reversert når legen fastsetter at du er medisinsk og kirurgisk klar.

Snakk med helseteamet ditt om din spesifikke situasjon. De kan hjelpe deg med å få deg til å innse at en ileostomi er riktig for deg.