Det du trenger å vite om stomiposesystemer

Å velge riktig posesystem er en viktig beslutning etter stomioperasjonen. Her finner du generell informasjon om de forskjellige stomiposesystemene og råd om valg av utstyr til akkurat deg.

What You Need to Know about Ostomy Pouching Systems

Fakta om stomiposesystemer

Stomiposesystemet du fikk på sykehuset, kan være utformet for å fungere med en rekke forskjellige stomier. Når du er kommet hjem igjen, lønner det seg å prøve forskjellige posesystemer for å se hva som fungerer best for din stomi. Her er litt grunnleggende informasjon om posesystemer, slik at du kan finne det som passer best for deg.

Endels og todelte stomiposesystemer

Det finnes to typer posesystemer: endels og todelte. Hvert system har sine fordeler.

Begge posesystemene inkluderer en hudplate og en pose. Hudplaten er den klebende delen av posesystemet som sitter rundt stomien. Den beskytter huden og holder posesystemet på plass, så det er viktig å velge riktig hudplate. Noen ganger blir den kalt stomiplate eller kleber. Posen er posen som samler opp det som kommer ut av stomien.

Endels posesystem: Med dette systemet er hudplaten permanent festet til posen, dvs. at de utgjør én enhet. Når du bytter et endels posesystem, fjerner du både posen og hudplaten. Systemet er enkelt å bruke – dra av og lim på. En annen fordel er at den ligger flatere mot huden og kan være mindre synlig under klær. Hvis du for eksempel har en utposning eller brokk i nærheten av stomien, kan det være at et endels posesystem gir best resultat.

Todelt posesystem: Dette systemet er det mest fleksible. Det inkluderer en hudplate og en pose i to separate deler. Plastringen, eller koblingsringen, i et todelt system kobler de to delene sammen, slik at det er lettere å ta av og kaste posen. Det todelte posesystemet gjør det mulig å bytte pose uten at du må fjerne hudplaten fra kroppen. Du kan bruke forskjellige poser avhengig av aktivitetsnivå – du kan for eksempel bytte til en mindre pose ved trening eller intimitet.


Her er en kjapp oversikt over noen av faktorene du må vurdere når du velger et posesystem.

Et endels system kan være riktig for deg hvis ...

Et todelt system kan være riktig for deg hvis ...

Du foretrekker et enklere dra av og lim på-system med færre trinn

Du foretrekker at hudplaten blir sittende på plass når du bytter pose

Du er bekymret for at stomiposen skal vises gjennom klær

Du ønsker å bytte posen oftere enn hudplaten

Du har en utposning eller brokk i nærheten av stomien

Du har tenkt å bruke andre poser til trening eller intimitet

Du har leddgikt, dårlig syn eller andre utfordringer som gjør det lettere å bruke et endels system

Du har sensitiv hud og er bekymret for at hyppig bytte av hudplaten vil føre til irritasjon rundt stomien


Tømbare og lukkede stomiposer

Det finnes to typer stomiposer: tømbare og lukkede poser, som hver har sine fordeler.

Tømbare poser: Disse har enten en klemme eller en integrert lukking (en lukkemekanisme som er integrert i posen). De er ment å skulle tømmes når de er mellom en tredjedels fulle og halvfulle. Du bør vurdere å bruke en tømbar pose hvis du må tømme eller bytte posen ofte i løpet av dagen. Det går raskt og enkelt å tømme posen. Hvis du har en urostomi, bruker du en tømbar pose med en tømmestuss. (Urostomiposer er litt annerledes)

Lukkede poser: Dette er poser som bare tas av og kastes – det er ikke nødvendig å tømme dem. Du kan vurdere å bruke en lukket pose når det ikke kommer ut så mye, og posen bare må tømmes eller byttes én eller to ganger om dagen. Lukkede poser har ikke klemmer og må byttes for å tømmes. Du fjerner og tømmer den før du kaster den.

Poser fås i flere størrelser og utførelser, blant annet transparent og farget. Du kan også velge poser med mykt trekk, slik at det blir mer behagelig og mer diskret.


For å hjelpe deg med å velge riktig pose finner du en enkel beslutningsveiledning her.

Valg av pose

Situasjon

Vurder ...

Du ønsker å se stomien og poseinnholdet

Klare poser eller poser med inspeksjonsluke

Du foretrekker å ikke se stomien og poseinnholdet

Beige/fargede poser

Det kommer sjeldent noe ut (én eller to ganger om dagen)

Lukkede poser

Det kommer ofte noe ut (tre ganger eller mer per dag)

Tømbare poser

Samarbeid med stomisykepleieren

Hvilket posesystem du bestemmer deg for vil påvirke hverdagen din, så det er viktig at du velger de optimale produktene basert på dine unike behov. Stomisykepleieren din er en verdifull ressurs når du tar disse beslutningene.