De 3 stomitypene

 

The 3 Types of Ostomies

Lær om de tre stomitypene.

Det finnes forskjellige typer stomi. De tre vanligste er kolostomi, ileostomi og urostomi. Hver stomioperasjon utføres av ulike årsaker. Selv om det er mange likheter mellom disse tre stomiene, er det også viktige forskjeller.

Kolostomi

En kolostomi er en kirurgisk konstruert åpning inn til tykktarmen (kolon) gjennom magen. Dens formål er å avlede avføring fra en syk eller skadet del av tarmen. Det som kommer ut av en kolostomi inkluderer flytende eller fast avføring (eller noe midt mellom), luft og lukt.

Her er noen flere fakta:

  • En kolostomi kan konstrueres nesten hvor som helst langs tykktarmen
  • Hvor kolostomien konstrueres, avhenger av den medisinske årsaken, og er ofte definert av hvor mye av tykktarmen som er berørt
  • Det finnes forskjellige former for kolostomi, og en kolostomi kan være midlertidig eller permanent

Ileostomi

En ileostomi er en kirurgisk anlagt åpning inn i tynntarmen (ileum) gjennom magen. Ved en ileostomi har en del av tynntarmen og tykktarmen (kolon) blitt fjernet eller avledet. Output fra en ileostomi etter operasjon er vanligvis en jevn flytende form for avføring. Med tiden vil imidlertid avføringen bli tykkere og få en mer grøtaktig konsistens.

Her er noen flere fakta:

  • En ileostomi er vanligvis plassert på nedre høyre side av magen
  • Fordøyelsesenzymer gjør at stomioutput er veldig etsende, så det er veldig viktig at du beskytter huden rundt stomien, dvs. den peristomale huden
  • En ileostomi kan være midlertidig eller permanent

Urostomi

En urostomi er en kirurgisk konstruert åpning for å lede urin ut av kroppen. En urostomi lar urin strømme ut av kroppen etter at blæren har blitt fjernet eller forbikoblet. Output fra en urostomi er urin og muligens noe slim.

Her er noen flere fakta:

  • En urostomi er vanligvis plassert på nedre høyre side av magen
  • En ileumavledning er den vanligste formen for urostomi. Den konstrueres ved å fjerne et kort segment av tynntarmen (ileum) og bruke det som et utløpsrør for å lede urin ut av kroppen.
  • En annen type urinavledning som er mindre vanlig, er kolonavledning. Prinsippet er det samme som ved konstruksjonen av en ileumavledning, bare at man bruker tykktarmen som utløpsrør.
  • En urostomi er vanligvis en permanent stomi

Hva du bør vite om din stomitype

Helsepersonell vil gi deg opplæring i hvordan du skal forholde deg til din stomitype, inkludert hvordan du oppretter en hudpleierutine, spiser sunt, trener, reiser og andre viktige livsstilstips.

3 Types of Ostomies with Labels Blk_500x332