Hvordan forstå urinens farge og lukt, og vite når du skal oppsøke lege?

Sunne urinveier betyr vanligvis at det ikke er noe utenom det vanlige med urinens farge eller lukt. Hvis du merker at noe er annerledes, kan det være på tide å oppsøke lege.

Diagnosing Bladder Disorders

Finn ut hvordan urinens farge og lukt kan tyde på en mulig medisinsk tilstand

Når du går på do, og urinen din ser ut og lukter som vanlig, er sjansen stor for at urinveiene er sunne. Men når noe plutselig virker annerledes, hvordan vet du da om du bør oppsøke helsepersonell?

Urinens farge

Fargen på urinen kan variere mye avhengig av mange faktorer. Hvis du for eksempel tar vitaminer eller kosttilskudd, kan det hende du legger merke til at de påvirker fargen på urinen. Legemidler, både reseptbelagte og reseptfrie, kan også endre utseendet til urinen. I tillegg kan visse matvarer påvirke fargen. For eksempel kan rødbeter, bjørnebær og rabarbra gjøre urinen rød eller rosa. Og hvis du spiser mye hestebønner (også kalt åkerbønner/bondebønner/favabønner/fababønner) kan det hende at urinen blir mørkebrun.

Det du tilfører kroppen, kan gjøre urinen til en regnbue av farger. Rød, rosa, oransje, brun og til og med blå eller grønn urin kan ganske enkelt være et resultat av legemidler, vitaminer eller matvarer du nylig har inntatt.

Det kroppen får for lite av, kan også påvirke urinens farge. Hvis du ikke drikker nok væske og blir dehydrert, vil urinens farge sannsynligvis bli mørkere innenfor det gule, oransje eller brune spekteret. Hvis du drikker for mye vann, vil urinen sannsynligvis være nesten klar. Gulaktig til ravgul urin tyder på at du er riktig hydrert, at du ikke drikker for lite eller for mye vann daglig.

Når fargen på urinen tyder på et mulig problem

Hvordan kan du vite når utseendet til urinen tyder på et mulig medisinsk problem?

  • Rødaktig: Hvis det ikke er et resultat av mat, vitaminer eller legemidler, kan en rødlig farge tyde på blod i urinen. Langdistanseløping og anstrengende trening kan noen ganger føre til blod i urinen. Medisinske tilstander som kan forårsake blod i urinen, omfatter, men er ikke begrenset til: forstørret prostata, kreftsvulster og ikke-kreftsvulster, urinveisinfeksjoner (UVI), nyrecyster og nyre- eller blærestein.
  • Oransje: Forutsatt at du ikke er dehydrert, kan oransje urin skyldes et problem med leveren eller gallegangene. Dette medisinske problemet er vanligvis ledsaget av lys avføring. Hvis du opplever begge disse symptomene, må du kontakte lege.
  • Grønn: Hvis urinen er grønn, og det ikke er forårsaket av noe du har fått i deg, kan det tyde på en UVI forårsaket av en bestemt bakterie.
  • Mørkebrun: Hvis det ikke er et resultat av dehydrering eller noe du har spist, kan urinen være mørkebrun på grunn av en UVI eller en lever- eller nyresykdom.

Hvis urinen i tillegg er uklar eller grumsete, kan urinveisinfeksjoner eller nyrestein være årsaken.

Hvis du er sikker på at endringer i urinfargen ikke skyldes dehydrering eller noe du har inntatt, eller hvis du har flere symptomer, bør du snakke med helsepersonell. 

Urinens lukt

Urin er for det meste vann, så det er mengden og konsentrasjonen av avfallsstoffer som nyrene skiller ut, som forårsaker en lukt. Endringer i urinens lukt er ofte forbigående og basert på hva du spiser (asparges er eksempel på matvare som gir lukt) og ikke nødvendigvis et resultat av en alvorlig tilstand.

Imidlertid kan urin med en uvanlig eller sterk lukt noen ganger tyde på en medisinsk tilstand. Vanlige årsaker omfatter, men er ikke begrenset til: dehydrering, UVI, blærebetennelse, problemer knyttet til diabetes, gastrointestinal-blære-fistel (en unormal forbindelse mellom blæren og tarmen) og stoffskiftesykdommer.

Husk at en endring i urinens lukt bare er ett symptom. Det kan forekomme andre symptomer på mulige underliggende medisinske tilstander. Hvis du opplever flere symptomer i tillegg til urin med en annen lukt enn du er vant til, bør du kontakte helsepersonell.