Forstå urinveissystemet

Hvis du har fått påvist en nevrogen blæreforstyrrelse, hjelper det å lære litt grunnleggende informasjon om hvordan kroppen din fungerer. Les om urinveissystemet ditt her.

Understanding the Urinary System

Informasjon om kroppens urinveissystem.

Å skaffe seg kunnskap om hvordan kroppen fungerer er alltid et bra steg å ta når du blir diagnostisert med en medisinsk tilstand.

Urinveisanatomi

Urinveissystemet ditt består av nyrer, urinledere, blære, urinrør, indre og ytre lukkemuskel og muskler. Alle har sin unike rolle i filtreringsprosessen.

Nyrene filtrerer ekstra vann og visse avfallsprodukter fra blodet for å lage urin. Nyrer produserer vanligvis 29 til 89 ml urin hver time. Urin føres fra nyrene gjennom rør som kalles urinlederne til blæren, der den lagres midlertidig til du urinerer.

Urinlederne er omtrent 28 til 35 cm lange hos voksne. De er utformet for å forhindre at urin strømmer tilbake til nyrene. Muskelsammentrekninger i urinlederne skyver urinen ned fra nyrene til blæren.

Blæren er et hult organ med en muskelvegg og to hovedfunksjoner – lagring og tømming av urin. I en avslappet tilstand kan den voksne blæren holde omtrent 4,5 dl urin før du føler en sterk trang til å urinere. Blærens størrelse, form og kapasitet til å lagre urin varierer fra person til person. 

Urinrøret er røret som fører urin fra blæren og ut av kroppen. Det er et muskelrør som er dekket av en slimhinne på innsiden med en åpning i enden. 

Lukkemusklene er to ringlignende muskler (kalt den indre og ytre lukkemuskelen) som omgir urinrøret. Den ytre lukkemuskelen er den som er viljestyrt for å kontrollere når du urinerer. 

Muskelsammentrekning, både viljestyrt og ikke viljestyrt, er involvert i vannlating. Blæremuskulaturen trekker seg sammen og lukkemusklene åpnes. Bekkenbunnsmuskler består av flere små muskelgrupper som omgir urinrøret, skjeden (hos kvinner) og endetarmen. De gir støtte til organene i bekkenet, og de hjelper til med å holde urinrøret på plass.

Rollen til nervesystemet ditt

Vannlatingsprosessen innebærer koordinering mellom blæren, lukkemusklene og et intakt nervesystem. Et sunt fungerende nervesystem og hjerne er veldig viktig for riktig koordinering av denne komplekse prosessen, som kan forenkles til tre trinn:

  1. Når blæren er full, sendes nerveimpulser til den nedre delen av ryggmargen
  2. Disse impulsene går deretter til hjernen for å kommunisere at blæren er full
  3. Hjernen sender en melding til blæren, og ber den trekke seg sammen for å frigjøre urin

 

Forskjeller mellom mannlige og kvinnelige urinveissystemer

Den viktigste forskjellen er urinrørene samt noen av de kjønnsspesifikke problemene som kan oppstå.

Kvinner Menn

Urinrør

Lengden er omtrent 2,5 cm Lengden er 20 til 25 cm
Formet som en svak kurve bak hoftebenet Formet i en S-kurve fra blæren gjennom prostata og bekkenbunnen
Slutter foran skjeden Slutter på tuppen av penis

Vanlige problemer med vannlating

Urinlekkasje: Flere svangerskap og vaginale fødsler kan svekke bekkenbunnsmuskulaturen som støtter blæren og livmoren. Dette kan forårsake lekkasjeproblemer.

Infeksjoner: Det kvinnelige urinrøret er svært utsatt for infeksjon siden det ligger nært vagina og anus der bakterier er til stede.
Forstørret prostata (eldre menn): Prostatakjertelen sitter under blæren og går helt rundt urinrøret. En forstørret prostata kan blokkere urinstrømmen fra blæren. Dette kan forårsake hyppig vannlating, ufullstendig tømming, drypping og andre symptomer. Blokkering kan også forårsake en urinveisinfeksjon.

 

Jo mer du vet om kroppens urinveissystem og nevrogen blæreforstyrrelse, jo mer kontroll vil du føle at du har når du jobber med helseteamet ditt for å behandle og håndtere denne tilstanden.