Håndtere og behandle en nevrogen blære

Det finnes flere alternativer for å håndtere og behandle en nevrogen blære.

Managing and Treating the Neurogenic Bladder

Behandlingsalternativer for nevrogen blære.

Hvis du er blitt diagnostisert med en nevrogen blære, er neste trinn at du og helseteamet ditt utarbeider en plan for å håndtere og behandle tilstanden. Hver nevrogen blære er unik, så det finnes ikke én behandlingsplan som passer for alle. Når den nøyaktige tilstand er diagnostisert og eventuelle kirurgiske alternativer er blitt diskutert og eliminert av legen din, er neste trinn å lære hvordan du behandler og håndterer en nevrogen blære. 

Mål for behandling og håndtering

Hvis du har symptomene på nevrogen blæredysfunksjon, vil helseteamet ditt utarbeide en plan som kan redusere eller muligens eliminere disse problemene. Andre mål kan være å unngå urinveisinfeksjoner og andre blærerelaterte problemer. Det er også viktig at planen er kompatibel med livsstilen din.

En plan for behandling og håndtering av nevrogen blære inneholder vanligvis tre komponenter: 

1. Medisiner 

Personer med en nevrogen blære har ofte nytte av en eller flere medisiner som hjelper blæren med å lagre urin mer effektivt, eller som hjelper blæren og lukkemusklene med å fungere bedre.

  • Antikolinergika er medisiner som kan redusere blærespasmer og hjelpe til med å redusere urininkontinens. Denne medisinen er tilgjengelig i pilleform og som hudplaster.
  • Injeksjoner med botulinumtoksin (Botox) kan være til hjelp ved symptomer på overaktiv blære. Legen sprøyter inn medisinen i blæren eller urinrørets lukkemuskler.
  • Andre medisiner er også tilgjengelige. Spør helsepersonell om hvilke medisiner som kan være best for deg.


2. Væskeinntak

Alle trenger vi å drikke nok væske for å opprettholde en sunn nyrefunksjon. Mengden og typen væske du bør drikke, avhenger av din unike situasjon og hvilken type blæreproblemer du har. 

Hvis blæren har en tendens til å tømme seg ofte eller lekke urin, kan det være at den beste løsningen er å begrense inntaket av drikkevarer som inneholder koffein (dvs. kaffe, te og kullsyreholdige drikker). Koffein kan øke blæreaktiviteten, slik at symptomene blir verre. Alkoholholdige drikker kan også stimulere blæren til å tømmes, så det kan være lurt å begrense disse også.

Hvis du er utsatt for hyppige urinveisinfeksjoner (UVI), kan helsepersonellet anbefale deg å drikke mer vann. Hvis nattlig vannlating er et problem, kan det lønne seg å la være å drikke noen timer før du legger deg.

Noen mennesker tror at tranebærjuice kan bidra til å forhindre UVI, men kliniske studier har ikke vist at dette er effektivt. Husk også å diskutere eventuelle spesielle kosttilskudd eller urtemedisiner med helsepersonell.

3. Katetre 

Et kateter er et lite hult rør som føres inn i blæren for å lede ut urin når blæren ikke kan tømme seg på egen hånd. Hvis kateteret er ment å skulle ligge i blæren i flere timer, dager eller lenger, kalles det et inneliggende kateter. Hvis kateteret føres inn for å tømme blæren og deretter fjernes, kalles det et intermitterende kateter.

Samarbeid er viktig når det kommer til behandling av en nevrogen blære

Jobb tett sammen med helseteamet ditt for å finne den mest effektive måten å håndtere og behandle din nevrogene blære på. Det kan være en kombinasjon av behandlingsalternativer, eller bare å bruke et kateter. Sammen kan dere finne ut hva som fungerer best for deg.