Forstå nevrogen blæreforstyrrelse

Understanding Neurogenic Bladder Disorder

Har du blitt diagnostisert med nevrogen blæreforstyrrelse? Å bli informert er et godt første skritt mot å håndtere og behandle denne tilstanden. Lær litt viktig informasjon om nevrogen blære, så vel som andre problemer som kan oppstå.

Hva er nevrogen blæreforstyrrelse?

En nevrogen blære betyr at du har en form for blærekontrollproblem forårsaket av en skade eller av en sykdom i nerver, ryggmarg eller hjerne. For å si det enkelt: blæren, hjernen og lukkemuskelen kommuniserer ikke så godt. Hvis du forstår hvordan urinveissystemet fungerer, vet du også at nerveimpulser mellom hjernen, ryggmargen og blæren er avgjørende for normale kroppsfunksjoner.

Det finnes en rekke symptomer som kan oppstå med en nevrogen blære, avhengig av din spesielle tilstand:

  • Du kan oppleve hyppig eller sjelden vannlating, eller muligens inkontinens. Urinrørets lukkemuskel kan også fungere feil (hvordan blære og lukkemuskler oppfører seg, avhenger av plasseringen av den nevrologiske lidelsen i hjernen, ryggmargen eller perifere nerver, og omfanget av sykdommen din eller skaden).
  • Hvis blæren tømmes for ofte, kan den være overaktiv. Kroppen din klarer ikke å lagre så mye urin som den skal, og forårsaker hyppigere vannlating enn om du hadde en normal blære. Symptomene kan omfatte vannlating mer enn én gang om natten, et sterkt presserende ønske om å urinere og økt urinering (mer enn 8 ganger på 24 timer).
  • Noen nevrologiske lidelser forhindrer at blæren tømmes skikkelig. En underaktiv blære fylles med urin, men du får ikke trang til å urinere, eller at blæren ikke trekker seg sammen slik at urin kommer ut.
  • Nevrologiske lidelser eller skader kan også føre til at lukkemusklene i urinveiene fungerer feil. Det kan hende at de ikke lukker eller åpner til rette tid, eller de lukker seg kanskje ikke i det hele tatt. I en tilstand som kalles detrusor sphincter dyssynergia, trekker bekkenbunnsmuskulaturen seg sammen og lukker urinrøret når blæren trekker seg sammen og forhindrer at blæren tømmes. Dette kan føre til at urin strømmer opp urinlederne mot nyrene, noe som kan skade dem. Urinveisinfeksjoner og blæreinfeksjoner kan oppstå med denne tilstanden, og du kan ha symptomer som inkontinens og forstoppelse.


Vær oppmerksom på urinveisinfeksjoner

Hvis du har en nevrogen blæreforstyrrelse, kan du ha sporadiske eller hyppige urinveisinfeksjoner. Urinveisinfeksjoner oppstår når det er økte mengder av bakterier (eller andre mikroorganismer) i blæreveggen, urinrøret eller nyrene. Dette kan skyldes at man ikke tømmer blæren helt. Hos menn kan urinveisinfeksjoner også inkludere kjønnsorganene, prostata og testiklene.

Det er viktig å kontakte helsepersonell ved det første tegnet på urinveisinfeksjon.