Tranebærjuice for å forebygge urinveisinfeksjon (UVI) – myte eller fakta?

Hvis du noen gang har hatt en urinveisinfeksjon (UVI), har du sannsynligvis hørt at det kan hjelpe å drikke tranebærjuice. La oss undersøke om tranebærjuice bidrar til å forhindre UVI.


Diagnosing Bladder Disorders

Finn ut mer om tranebærjuice kan forhindre UVI

Hvis du noen gang har hatt en urinveisinfeksjon (UVI), vet du hvor smertefull og ubehagelig denne tilstanden kan være. La oss undersøke om tranebærjuice bidrar til å forhindre UVI. Bakterier kan leve i blæren uten å forårsake problemer, men noen ganger kan de vokse ut av kontroll og forårsake UVI. Personer som bruker urinkateter, kan ha økt risiko for å pådra seg denne typen infeksjon. Dette skjer fordi et kateter kan gi bakterier en direkte vei inn i blæren.

Mange tror at de ved å drikke tranebærjuice eller ta tranebærekstrakt i kapselform, kan bidra til å forhindre UVI. Hvis du ser på nettet, vil du sannsynligvis finne mange artikler som omtaler fordelene med tranebærjuice for å forebygge UVI. Men hva sier den vitenskapelige forskningen? Er det bare en myte, eller kan tranebærjuice eller ‑ekstrakt virkelig hjelpe deg med å unngå urinveisinfeksjoner?

Den (såkalte) hemmelige ingrediensen i tranebærjuice

La oss, før vi drøfter forskningen nærmere, se på hva det er med tranebærjuice som kan, eller kanskje ikke kan, bety noe for å forebygge urinveisinfeksjon (UVI). Stoffene i tranebærjuice som noen hevder kan bidra til å forhindre UVI, kalles proantocyanidiner. Noen forskningsstudier inneholder en teori om at proantocyanidiner kan bidra til å hindre bakterier i å feste seg til blæreveggen. Ifølge denne hypotesen bidrar en slik blokkering til å hindre UVI som skyldes bakterien E. coli, som er en vanlig årsak til blæreinfeksjoner.

Det er verdt å merke seg at fordelene ved proantocyanidiner ikke bare er begrenset til den mulige virkningen på forebygging av UVI. De er også antioksidanter, så det å drikke tranebærjuice kan påvirke den generelle helsen positivt.

Forskningen på tranebærjuice og UVI-forebygging

Ikke overraskende har det blitt utført en god del forskning på bruk av tranebærjuice eller kosttilskudd for muligens å forhindre UVI. Men det som er overraskende, er de blandede resultatene. Noen studier har vist at tranebærjuice kan bidra til å redusere forekomsten av UVI. Andre har imidlertid ikke vist noen signifikant innvirkning. Og det hele blir enda mer uklart når man ser på testpersonene i studiene. De varierer fra kvinner i studentalder til eldre personer, og bruken av permanent eller intermitterende kateter har nok også påvirket studieresultatene. I tillegg finnes det noe evidens for at tranebærjuice på en farlig måte kan øke virkningen av warfarin, et reseptbelagt legemiddel som brukes for å forhindre blodpropp.

Uavhengig av de blandede resultatene er ett forhold klart: Hvis du ikke bruker warfarin, kan det sannsynligvis ikke skade og drikke naturlig tranebærjuice. Det kan imidlertid være lurt å holde seg unna tranebærjuice som er tilsatt sukker og gir flere kalorier. Du kan også vurdere å ta et tranebærtilskudd i stedet.

Rådfør deg med helsepersonell for å se om tranebærjuice eller ‑ekstrakt kan hjelpe mot tilbakevendende urinveisinfeksjoner. Det er viktig å merke seg at det ikke finnes evidens for at tranebærjuice eller tranebærekstraktkapsler bør brukes til å behandle eksisterende UVI. Hvis du har en UVI, bør du snakke med legen om behandlingsalternativer, som kan omfatte antibiotika. For å forhindre fremtidige urinveisinfeksjoner bør du snakke med helsepersonell om behandling og forebygging.