Vanlige årsaker til en urostomi

Det finnes ulike medisinske årsaker til at personer gjennomgår urostomioperasjoner. Lær om noen av de vanligste årsakene til at leger anbefaler en urostomi. 

Essential Facts about Your Colostomy

De vanligste årsakene til en urostomioperasjon.

Det er flere årsaker til at personer får urostomi. Det kan skyldes en sykdom, en kronisk tilstand eller en form for traumer. Den vanligste årsaken er at blæren er skadet eller defekt på en eller annen måte, noe som kan gjøre at urin må ledes ut av kroppen på en annen måte.

Tusenvis har vellykkede stomioperasjoner

Under en urostomioperasjon lages en stomi som omgår en skadet eller syk del av urinveissystemet. En urostomi lager egentlig en ny vei for urinen å strømme ut av kroppen din på. Uansett årsaken til urostomioperasjonen din, kan det ta tid å bli komfortabel med dette livsendrende inngrepet. Trøst deg med det faktum at titusenvis av mennesker i alle aldre hvert år gjennomgår en eller annen type vellykket stomioperasjon.

Hvorfor trenger jeg en urostomi?

Nedenfor er noen av de vanligste årsakene til en urostomioperasjon:

  • Blærekreft: Selv om forekomsten av kreft i blæren synker litt, er det fortsatt den fjerde vanligste krefttypen hos menn. En urostomi kan anbefales hvis hele eller deler av blæren må fjernes.
  • Traumer: Enhver type skade på blæren kan kreve en akutt urostomioperasjon. Skader som følger av stump vold eller gjennomtrengende skader på magen kan føre til skade på blæren.
  • Medfødt: En fødselsdefekt i urinveiene kan føre til at urin går tilbake til nyrene, noe som fører til kroniske eller gjentatte infeksjoner. I disse tilfellene er en urostomi et livreddende inngrep for disse barna.
  • Inkontinens eller gjentatt infeksjon:  Hvis du har en defekt blære som forårsaker inkontinens eller kroniske urinveisinfeksjoner, kan legen din anbefale en urostomi. Noen mennesker søker hjelp for disse kroniske problemene fordi de forårsaker flauhet, ulemper og til og med hudproblemer.
  • Interstitiell cystitt: Denne utmattende sykdommen er også kjent som smertefull blære-syndrom, og forårsaker hyppige, presserende og smertefulle turer på toalettet. Hvis kostholdsendringer, medisiner eller andre behandlinger har vært mislykket, kan en urostomi anbefales. 

Uansett årsak til at du trenger en urostomi, er det viktig å snakke med helseteamet ditt, slik at du kan få så mye informasjon som mulig om din spesifikke tilstand og hvorfor operasjon er det beste alternativet. De kan svare på spørsmålene dine og håndtere bekymringene dine.