Hva du kan forvente etter en ryggmargsskade

Det er normalt å føle seg traumatisert etter en ryggmargsskade. Men trøst deg med at helseteamet ditt er der for å hjelpe deg.

What to Expect After Your Spinal Cord Injury

Finn ut hva som skjer etter en ryggmargsskade.

Hvis du har fått en skade på ryggmargen, kan de første dagene etterpå være veldig skumle, hektiske og forvirrende.

Hva skjer etter en ryggmargsskade

Rett etter en ryggmargsskade vil helseteamet jobbe hardt for å diagnostisere skadeomfanget, begrense smertene og forberede deg på det som ligger foran deg. Du vil gjennomgå mange fysiske undersøkelser og diagnostiske tester. Det kan også være at du får medisiner for å redusere betennelse i ryggmargen og forhindre blodpropp.

Å tilbringe tid på intensivavdelingen er ikke uvanlig. Røntgen og skanninger hjelper legene med å bestemme skadenivået og hvorvidt andre deler av kroppen også er skadet. De vil kunne fortelle om ryggsøylen din er brukket, eller om den trykker på ryggmargen. I så fall er det mulig at du trenger et stag eller en operasjon for å stabilisere den.

Få det du trenger

Jo mer omfattende skaden er, jo mer utstyr og hjelpemidler vil du trenge til dine daglige aktiviteter. Skadenivået vil også avgjøre om du vil behøve elektrisk eller manuell rullestol. I tillegg kan det være at du trenger hjelp til daglige gjøremål som tarm- og blæretømming, posisjonering, overflytting, påkledning og bading.

Helseteamet vil være involvert mens du er på sykehuset og under rehabilitering for å sikre at du får den hjelpen du trenger, og vise hvordan du håndterer skaden på best mulig måte. Du bør også sørge for at hjemmet ditt er klart for deg før du forlater rehabilitering. En terapeut kan være til hjelp, og mange utfører hjemmebesøk for å foreslå små endringer, f.eks. en rampe i stedet for trappetrinn, og en håndskinne ved siden av toalettet og badekaret.

Komme i aktivitet

Når du er kommet hjem igjen, vil det være viktig å trene og opprettholde en god hjerte- og karhelse. Trening bidrar til at du holder deg fysisk sterk og gjør det enklere å utføre daglige gjøremål. Det har andre fordeler også. Du vil få større fleksibilitet, forbedre muskelstyrken, øke utholdenheten og energien, og senke stressnivået.

Til å begynne med vil treningsprogrammet være rettet mot å gjøre deg sterkere, slik at du kan utføre nye aktiviteter, f.eks. å skyve en rullestol, flytte kroppen og bevege deg i sengen. Du vil også få opplæring i riktige teknikker for å øke sikkerheten og unngå ytterligere personskader. Alt dette vil være del av et program som er skreddersydd for dine spesifikke behov.