Sunn hud skal være regelen, ikke unntaket.

Huden rundt stomien din skal se ut som huden andre steder på magen din.

58 % av personer med stomi rapporterer rødhet, 46 % rapporterer en brennende følelse under stomiplaten, og 39 % rapporterer smerter eller ømhet rundt stomien.*

Personer med stomi mener at hudproblemer først og fremst skyldes at hudplaten river opp huden og at det oppstår lekkasje.

De vanligste årsakene til lekkasje under stomihudplaten er en dårlig tilpasset plate, feil påføring og overdreven bevegelse og svette.

Slik ser sunn peristomal hud ut

Huden rundt stomien skal være intakt og ikke være irritert, rød eller vise tegn til utslett. Å bruke en hudplate med riktig passform beskytter huden din mot å bli irritert eller skadet av stomi-output. Riktig sammensetning av ingredienser i en hudplate bidrar til å forhindre hudproblemer tilknyttet stomi fra dag 1.

Skadet

Skadet hud rundt stomien kan se rød og irritert ut, og føles sår. Hvis posesystemets åpning er for stor eller ikke har godt feste, kan avfall fra stomien skade huden.
Se bildet.

Skadet og irritert

Skader og irritasjon under hudplaten kan være forårsaket av hyppig skift av platen eller en platesammensetning som ikke egner seg for huden din. En annen årsak kan være lekkasje og overflødig fukt.
Se bildet.

Hva er de vanligste misforståelsene om hudproblemer?

Hvor stor prosentandel av alle mennesker opplever kløe i huden rundt stomien?

* Basert på markedsundersøkelser av 500 stomipasienter bosatt i USA, Storbritannia, Tyskland og Japan. Hollister data i arkiv, ref-01873, 2019.