Derfor må du holde den peristomale huden sunn

Hudhelse er svært viktig hvis du har en stomi. Det er fordi tilstanden til huden rundt stomien kan påvirke livskvaliteten din.

Peristomal Skin - Here's Why You Need to Keep it Healthy

Viktigheten av å pleie den peristomale huden

Hvis du nylig har hatt en stomioperasjon, har du kanskje hørt om viktigheten av hudpleie eller hudhelse. Du lurer kanskje på hva stomien har med hud å gjøre. Det kan være overraskende å høre at hudhelse er et viktig element for å gjenopprette og opprettholde et normalt liv etter en stomioperasjon.

Hvorfor? Fordi tilstanden til huden rundt stomien enten kan gjøre det lettere å ta hånd om stomien, eller føre til komplikasjoner som kan redusere livskvaliteten.

Hva står på spill
Hudområdet rundt stomien kalles peristomal hud. Dette lille hudområdet kan ha stor innvirkning på din generelle helse og komfort. Dessverre får de fleste med stomi peristomale hudkomplikasjoner (PHK-er) på et eller annet tidspunkt i livet. Noen studier viser at opptil 75 prosent av personer med stomi får en PHK. PHK-er gir mange negative konsekvenser, og kan føre til betydelige problemer, for eksempel:

  • Lekkasje
  • Smerte
  • Irritasjon, kløe og generelt ubehag
  • Ubehagelig lukt
  • Ekstra tid for å ta hånd om problemene

 

Den gode nyheten er at det er mye du kan gjøre for å holde huden rundt stomien sunn, slik at du unngår disse problemene.

Hvordan peristomal hud kan bli skadet
Det er viktig å forstå nøyaktig hvordan den peristomale huden påvirker stomien. Tilstanden til huden rundt stomien har en direkte innvirkning på hvor godt hudplaten fester seg til magen, noe som kan påvirke blant annet din komfort og selvtillit.

  • Hud som utsettes for lekkasje av stomioutput har en betydelig risiko for å få en PHK
  • Hudplater som byttes for ofte kan skade huden, en type komplikasjon som kalles «hudstripping»
  • Både lekkasje og hyppige hudplatebytter reduserer platens evne til å fungere som den skal
  • Når det først oppstår en PHK, står huden i fare for å bli enda mer skadet, noe som kan føre til en ond sirkel

 

Dette er grunnen til at en riktig tilpasset hudplate laget med de riktige ingrediensene er så viktig – den hjelper til med å beskytte huden mot irritasjon forårsaket av det som kommer ut av stomien. Den hjelper også til med å holde posesystemet på plass.

Mulige peristomale hudkomplikasjoner
Fordi PHK-er er så vanlige, er det mange som tror at disse problemene er en normal del av det å leve med stomi. Dette er ikke riktig. Du er ikke nødt til å godta smertene og problemene som kan oppstå som følge av en PHK.

Begynn med å lære noen viktige rutiner for hudpleie. Når du velger hudplate, bør du også vurdere produkter som er tilsatt ceramid, en naturlig komponent i huden som bidrar til å holde huden sunn.