Sex etter en stomioperasjon

Er du bekymret for at stomien skal påvirke på sexlivet ditt? Den gode nyheten er at den kanskje ikke har noen påvirkning i det hele tatt. Her er noen enkle tips om intimitet og sex etter en stomioperasjon.

Sex after Ostomy Surgery - Do's and Don'ts

Her er noen enkle tips om intimitet og sex etter en stomioperasjon.

Ja, det er fortsatt mulig å ha et normalt sexliv – eller til og med å forbedre det – etter en stomioperasjon.

Start forsiktig. Det kan være lurt å ta det pent og forsiktig i starten. Ikke glem at ømhet og romantikk også bidrar til nytelse. Husk at kjærlighet, kyssing og berøring er en viktig del av sexlivet.

Ikke endre på noe (med mindre du vil). Hvordan har personer med stomi sex? På samme måte som personer uten stomi. Tradisjonelle seksuelle stillinger er nesten alltid mulig. Selvfølgelig handler sex om å føle seg komfortabel og dine individuelle preferanser.

Tøm posen. Ta deg tid til å tømme posen før du blir intim. Det vil gi deg litt mer selvtillit og gjøre deg mindre bekymret.

Ikke la posen komme i veien. Hvis posen ikke har en myk forside, bør du vurdere å bruke et stofftrekk laget av bomull under sex. Dette vil forhindre at posen gnis mot din og partnerens hud. Det vil også skjule innholdet hvis du bruker en gjennomsiktig pose. Et annet alternativ er å bruke et stomibelte med innerlomme. Beltet vil skjule posen og holde den tett inntil kroppen. Det finnes også forskjellig tilbehør som magebelter og spesialundertøy som hjelper til med å skjule posen under seksuell aktivitet.

Ta på deg noe som får deg til å føle deg komfortabel. Noen kvinner velger å bruke en vestlignende topp i silkeaktig kvalitet eller bomull, som dekker posen og overkroppen. Det finnes også mindre og mer diskret poser for visse stomier.

Ikke bruk stomiåpningen til samleie under noen omstendigheter. Du eller partneren din må aldri bruke stomiåpningen til seksuell aktivitet (penetrering).