Tips for å slappe bedre av under intermitterende kateterisering

Hvis intermitterende kateterisering (kateter av og til) er nytt for deg, blir du kanskje litt nervøs av tanken på å føre inn et kateter. Heldigvis finnes det noen tips som kan gjøre prosessen enklere.


Lær hvordan du slapper av under selvkateterisering

Har du en ryggmargsskade eller annen medisinsk tilstand som har gjort det vanskelig eller umulig å tømme blæren på naturlig måte? Må du bruke et intermitterende kateter? I så fall har en sykepleier, spesialist eller annet helsepersonell sannsynligvis ledet deg gjennom alle de nødvendige trinnene for å utføre prosedyren riktig hjemme.

Når du begynner med kateterisering på egen hånd, er det naturlig å nøle og føle seg ukomfortabel. Noen ganger kan det føre til stress og usikkerhet, noe som kan gjøre det vanskeligere å føre inn et kateter. Den gode nyheten er at det er enkle ting du kan gjøre for å slappe av, gjøre innføringen enklere og få selvtillit.

Tips for innføring av intermitterende kateter

Her er et par ting du kan gjøre for å forberede deg på selvkateterisering og bidra til at det blir enklere:

  • Ta deg tid til å forberede deg. Hvis du ikke har alt du trenger, kan stresset øke, så sørg for å ha alt utstyret for hånden. For kvinner kan det være nyttig å ha et speil for å finne urinrørsåpningen. Velg også et behagelig og beroligende miljø for å utføre prosedyren for selvkateterisering.
  • Finn den beste stillingen. Dette kan kreve litt prøving og feiling. Hvis du har en ryggmargsskade, kan det beste stedet være i rullestolen. Avhengig av begrensningene dine er det å sitte eller stå over toalettet, løfte det ene benet litt opp på en krakk eller ligge på sengen andre alternativer.
  • Pust dypt, og hold deg rolig under innføringen. Hvis du spenner deg, kan innføringen bli vanskeligere. For enkelte menn kan det være utfordrende å føre kateteret forbi prostata eller mellom anspente lukkemuskler. Ta deg god tid, og fokuser på å puste dypt. Prøv å hoste forsiktig mens du fører inn kateteret.
  • Ikke bruk makt. Hvis du har problemer med å føre kateteret inn i blæren, må du aldri bruke makt, fordi du kan skade urinrøret. Kontakt helsepersonell hvis du ikke får satt inn kateteret på tre eller fire forsiktige forsøk.


Vær tålmodig med deg selv, og be om hjelp hvis du trenger det

Selv om kateterinnføring kan være en ny og skremmende opplevelse, vil du med tiden lære å slappe av og være mer komfortabel. Selvkateterisering er en ferdighet som du vil lære deg bedre og raskere hver dag, akkurat som du har gjort med andre ferdigheter. Med hver vellykket kateterinnføring vil du få større selvtillit.

Det er også viktig å vite at mange av dagens intermitterende katetre kan ha belegg/hylse og annen innovasjon som gjør innføring, tømming og fjerning enkelt og problemfritt.

Hvis du fortsatt har problemer med å føre inn kateteret når du har fulgt instruksjonene, har benyttet bruksanvisningen for produktet og har prøvd noen av disse teknikkene, må du be helsepersonell om ytterligere hjelp.