Viktigheten av å beskytte huden under personlig verneutstyr

Den hyppige bruken av beskyttende ansiktsmasker for tiden kan bidra til irritasjon eller skade på huden. Hollister Adapt hudbeskyttende servietter kan bidra til å beskytte huden under en maske1.

Lær om å beskytte huden under en beskyttende ansiktsmaske.

Den nåværende COVID-19-pandemien har ført til betydelig økt bruk av personlig verneutstyr hos helsepersonell, noe som kan føre til skade på huden og behov for beskyttelse2.

Personlig verneutstyr og hudskade

Personlig verneutstyr brukes innen helsepleie til å danne en barriere mellom helsepersonell og smittestoff fra pasienten og for å redusere risikoen for å overføre mikroorganismer fra helsepersonell til pasienter. Det finnes flere typer av kirurgiske masker eller ansiktsskjermer som helsepersonell bruker for å redusere risikoen for overføring, og noen masker sitter tett over ansiktet (f.eks. N95)3.

Den økte bruken av ansiktsmasker kan knyttes til hudirritasjon og skader på grunn av fuktskade, friksjon og trykk1.

Hvorfor skal vi bekymre oss for dette?

Hudirritasjon på grunn av en maske er svært ukomfortabelt og ubehagelig, og ingen bør lide mer enn nødvendig.

Nå for tiden er folk opptatt av ikke å berøre ansiktet for å redusere spredningen av infeksjon og minimere virusets kontakt med slimhinner – øyne, nese og munn.

"Forekomsten av selv en liten skade i ansiktet forårsaket av personlig verneutstyr kan øke sannsynligheten for berøring i et ubevisst forøk på lindre irritasjonen"4.

Det er derfor det er så viktig å vaske hendene godt. Dessuten kan du også bidra til å beskytte huden og prioritere forebygging.

Hvordan kan jeg beskytte huden under masken?

Flere organisasjoner har publisert retningslinjer og posisjonserklæringer for å hjelpe helsepersonell med å opprettholde hudens integritet og forebygge skader i ansiktet under personlig verneutstyr. Disse retningslinjene finner du på følgende nettsteder:

 • Veiledning i hudhelse – Wound Ostomy Continence Nurse Society (WOCN)
 • Forebygging og behandling av hudskader knyttet til personlig verneutstyr – Nurses Specializing in Wound Ostomy Continence Canada (NSWOC)
 • Posisjonsartikkel om å forebygge skader fra N95-masker – NPIAP 
 • Forebygge skade på ansiktshuden under personlig verneutstyr – NHS England og NHS Improvement
 •  

  I retningslinjene og posisjonserklæringene som er publisert av WOCN Society, NSWOC og NPIAP, er det fastslått at påføring av en flytende hudforsegling/-beskyttelse på hudoverflater som vil være i kontakt med masken, kan forebygge friksjonsskader uten å forstyrre tilpasningen av masken. Dette anses som god praksis.

  Hollister Adapt™ hudbeskyttende serviett

  Hollister Adapt™ hudbeskyttende serviett er alkoholfri og sørger for en beskyttende film (flytende forsegling) på huden. Servietten kan brukes på intakt hud som krever beskyttelse (dvs.: kinn, nese, panne, ører)5.

  Her er trinnene for å sikre riktig bruk av en hudbeskyttende serviett6:

  • Vask og tørk huden grundig
  • Åpne pakningen, og ta ut den hudbeskyttende servietten
  • Påfør direkte på området med intakt hud som skal beskyttes
  • Unngå øyne og slimhinner
  • Vent til huden er helt tørr å ta på
  • Ta på personlig verneutstyr i henhold til bruksanvisningen for produktet


  Det viktigste er at masken er godt tilpasset. Retningslinjene fastslår at den beskyttende servietten ikke ødelegger maskens integritet, siden den ikke tilfører ekstra materiale til området der tettingen kunne bli påvirket1.

  Den beskyttende filmen kan sitte på uten å skade huden. Hvis det er nødvendig å fjerne den, kan den fjernes med en klebemiddelfjerner. Hvis barrieren blir værende på huden, virker den beskyttende og er ikke skadelig. Den vil fortsatt være en nyttig barriere for beskyttelse av huden1.

   


  Referanser

  1. https://cdn.ymaws.com/member.wocn.org/resource/resmgr/covid19/Guidance_for_Skin_Health_Upd.pdf
  2. https://cdn.ymaws.com/npiap.com/resource/resmgr/position_statements/Mask_Position_Paper_FINAL_fo.pdf
  3. https://www.cdc.gov/niosh/npptl/pdfs/UnderstandDifferenceInfographic-508.pdf
  4. https://www.jaad.org/article/S0190-9622(20)30391-1/fulltext
  5. Bruksanvisning for Hollister Adapt hudbeskyttende serviett
  6. Tipsark for Hollister hudbeskyttende serviett