Stomipleie hjemme – en selvhjelpsveilening

 

Hvis du opplever rødhet, irritasjon, kløe eller ubehag i huden rundt stomien eller lekkasje under barrieren, må du ikke få panikk. Vi er her for å hjelpe.

I denne veiledningen har vi beskrevet flere mulige stomipleieproblemer som kan løses mens du er hjemme under COVID-19-pandemien.

Vær oppmerksom på at denne siden bare inneholder generelle råd, og at det ikke er meningen at de skal erstatte bestemte råd som helsepersonell har gitt deg direkte.

Sår hud

Hudområdet rundt stomien kalles peristomal hud. Selv om det kanskje er et lite område, kan det ha stor innvirkning på livskvaliteten din og ditt velbefinnende hvis det ikke pleies riktig.

Noen studier viser at opptil 75 prosent av personer med stomi opplever problemer med peristomal hud. I mange tilfeller kan dette føre til smerte, kløe, sårhet, lukt eller generelt ubehag.

Vurder å bruke Veiledning for vurdering av peristomal hud. Den kan hjelpe deg med å identifisere vanlige hudproblemer, ting du kan gjøre, og når du bør kontakte stomisykepleieren eller annet helsepersonell.

Dårlig tilpasset stomihudbarriere

Problemer med peristomal hud forårsakes ofte av feil tilpasset stomihudbarriere. Dette kan også føre til lekkasje av stomioutput under barrieren, noe som så kan forårsake hudirritasjon.

Stomien kan bli mindre i løpet av de første seks ukene etter operasjonen og kan fortsette å endre form og størrelse. Selve stomihudbarrieren må passe der huden og stomien møtes. Kontroller at det ikke vises noe hud mellom hudbarrieren og stomien for å hindre lekkasje.

Vi anbefaler å måle stomien og klippe ut en åpning med korrekt størrelse for å sikre god tilpasning. Mål stomien til den slutter å endre seg, og mål på nytt hvis du har problemer eller går ned eller opp i vekt. Når stomihudbarrieren er tilpasset korrekt, beskytter den huden.

Du finner mer informasjon om lekkasje i utstyret nedenfor eller ved å lese våre 6 tips for å unngå lekkasje.

Lekkasje under hudbarrieren

Lekkasje av stomioutput under stomihudbarrieren kan forekomme av ulike årsaker. Ved å ha en hudbarriere som er godt tilpasset rundt stomien, hindrer du lekkasje og kan beskytte huden mot irritasjon eller å bli skadet av stomioutputen. Husk at du alltid bør følge en regelmessig rutine for pleie av den peristomale huden.

Trenger du hjelp med å tilpasse utstyret? Vi har trinnvise veiledninger for tilpasning av éndelte posesystemer og todelte posesystemer.

Kroppsformer

Hvis du har magefolder, arr, opphovning bak stomien eller andre endringer i magens form, er det mulig at posesystemet ikke passer riktig. En god tetting rundt stomien vil bidra til å hindre lekkasje og fremme velvære.

Sørg for at huden er så flat som mulig når du påfører produkter. Hvis problemene med lekkasje vedvarer, eller du opplever hudirritasjon, må du ta kontakt med helsepersonell.

Produktene våre er utformet for å passe til kroppen uten at tilpasningen svekkes. Du kan vurdere behovene for tilpasning av barrieren ved å evaluere stomien og magen med vårt Tilpasningsindikatorverktøy. Du kan også bla gjennom det nyeste produktutvalget vårt.

Opphovning bak/rundt stomien

Det kan være normalt å ha opphovning på stomistedet etter operasjonen. Det er imidlertid viktig å overvåke området i denne tiden. Hvis det forekommer smerte, kvalme, mangel på aktivitet eller vesentlig endring i temperaturen, bør du kontakte stomisykepleieren eller annet helsepersonell.

Mange personer som lever med stomi, kan oppleve det som kalles parastomal brokk. Dette er en type arrbrokk som forekommer i det ytre laget av magen i nærheten av stomien. Dette danner en utposning rundt stomien. Flertallet av tilfeller av brokk på stomistedet forårsaker ikke alvorlige problemer, men du bør kontakte helsepersonell hvis du har problemer med posesystemet eller andre uønskede bivirkninger.

Stomiblødning

Selv om blødning er uvanlig hos de fleste som lever med stomi, er det ulike situasjoner du bør være oppmerksom på.

Den vanligste situasjonen er at stomien blør etter at du har vært i kontakt med den. Dette kan skje under rengjørings- og hygienerutinen. I slike situasjoner bør blødningen stanses raskt. Hvis ikke bør du kontakte en stomisykepleier eller annet helsepersonell.

Forstoppelse ved kolostomi

Det kan forekomme forstoppelse når du har kolostomi. Dette kan forårsakes av enkelte medisiner, for eksempel enkelte smertestillende og syrenøytraliserende midler. Andre årsaker til forstoppelse kan være fiberfattig kosthold og utilstrekkelig væskeinntak (mer om dehydrering nedenfor).

Hvis du opplever forstoppelse, bør du øke inntaket av væske, frukt og fiber. Hvis det ikke skjer en forbedring, eller hvis du opplever smerte, kvalme eller oppkast, bør du kontakte en stomisykepleier eller annet helsepersonell.

For å lære mer om andre årsaker til forstoppelse og hvilke typer mat du bør unngå, kan du lese veiledningen vår om å håndtere problemer med luft og forstoppelse etter en kolostomioperasjon.

Ileostomi: blokkering eller obstruksjon

Hvis en ileostomi ikke fungerer som den skal, kan det forekomme blokkering eller obstruksjon.

Hvis en ileostomi ikke har fungert på 6 timer, og du opplever magesmerter og kvalme/oppkast, bør du kontakte stomisykepleieren din eller annet helsepersonell.

Stomi med høy output

En stomi som gir mer enn 2 liter (2000 ml) per dag, anses som en stomi med høy output og øker risikoen for dehydrering og akutt nyreskade.

Output fra en ileostomi skal ha en pasta-/grøtlignende konsistens og ikke være vandig. Vandig output i mer enn 12 timer skal undersøkes videre, og endringer i kostholdet bør vurderes. Hvis det forekommer vandig output i mer enn 24 timer, må du få bistand fra helsepersonell.

Høy vandig output kan forårsakes av:

 • Infeksjon (du kan bli bedt om å avgi en prøve)
 • Obstruksjon
 • At du har sluttet raskt med noen medisiner, for eksempel steroider eller sterke smertestillende midler
 • At du tar visse medisiner, for eksempel avføringsmidler eller magnesium

Du kan lese mer om stomier med høy output her.

Dehydrering

Hvis du har stomi, spesielt en ileostomi, er du mer utsatt for dehydrering. Du bør drikke rikelig med vann, med mindre du har en væskebegrensning.

Tegn på dehydrering:

 • Svakhetsfølelse
 • Svimmelhet
 • Hodepine
 • Tørste
 • Munntørrhet
 • Tretthetsfølelse
 • Muskelkramper/-svakhet
 • Redusert urinmengde / ingen urin
 • Mørk, konsentrert urin

Hvis du trenger å hydrere kroppen, er den beste løsningen alltid å drikke vann. Sportsdrikker kan hjelpe, i tillegg til spesielle rehydreringsløsninger som er tilgjengelige på de fleste apotek. Bruk disse væskene til du har klar eller halmfarget urin hele dagen. Kontakt helsepersonell hvis du fortsatt opplever tegn på dehydrering.

 

Flere råd

Hvis du ønsker mer veiledning i stomipleie, kan du finne masse nyttig informasjon i vårt stomilæringssenter.

Vær oppmerksom på at læringssenteret bare inneholder generelle råd, og at det ikke er meningen at det skal erstatte bestemte retningslinjer som helsepersonell har gitt deg direkte.

Du kan også bruke vår oversikt over stomigrupper på nettet for å få flere råd om hvordan du kan få støtte under nedstengningen i forbindelse med korona.

Enten du er pasient, omsorgsperson eller helsepersonell, kan vi hjelpe med alle spørsmål du har om Hollister-produkter eller -tjenester

Kontakt oss

 

Ressurser

 1. Veiledning fra NHS-stiftelsen ved universitetssykehusene i Brighton og Sussex, anbefalt av Association of Stoma Care Nurses UK (ASCN): https://www.bedfordshirehospitals.nhs.uk/documents/stoma-care-self-help-guide/
 2. Wound Ostomy and Continence Nurses Society: https://www.wocn.org/
 3. Peristomal Skin Assessment Guide for Clinicians: https://psag.wocn.org/