Stomitilbehør – når og hvordan det skal brukes

 

Hvis pasienten nylig har hatt en stomioperasjon eller venner seg til å leve med stomi, kan hun eller han føle seg litt overveldet av alle de ulike stomiproduktene.

I tillegg til posesystemet, som omfatter stomihudbarrieren og en pose, trenger pasienten kanskje noe stomitilbehør for at systemet skal fungere bedre. Tilbehør kan øke hudbarrierens brukstid, hindre lekkasje, redusere lukt og gjøre det enklere å tømme posen. Dette er produkter som stomipastaer, barriereringer, klebemiddelfjernere og belter. For mange pasienter vil dette tilbehøret utgjøre en vesentlig del av den daglige hygienen og stomipleierutinen.

I denne artikkelen skal vi gå gjennom noen produkter fra utvalget av Adapt-tilbehør og fortelle deg mer om hvordan de fungerer. I hvert avsnitt finner du også en kobling til en veiledning som inneholder mer informasjon om å bruke det bestemte stomitilbehøret.


Flate Adapt-barriereringer

Barriereringer er utformet for å beskytte den peristomale huden. Barriereringen bidrar til å fylle ut ujevnheter i hudoverflaten for å bedre tilpasningen av hudbarrieren og hindre lekkasje av stomioutput under hudbarrieren.

Disse barriereringene er fleksibelt utformet, noe som betyr at du kan kutte, tøye eller stable dem for å bedre tilpasningen av et posesystem. De kan settes på den klebende siden av hudbarrieren eller direkte på ren, tørr peristomal hud. De er tilgjengelige i ulike størrelser og tykkelser.

Undersøk det nyeste produktet i serien av Adapt-barriereringer –
CeraRing-barriereringen.

En trinnvis veiledning i bruk av Adapt-barriereringer


Adapt konvekse barriereringer

Hollister tilbyr også en konveks barrierering som tilbehør. Konvekse barriereringer bidrar til å gjøre hudbarrieren litt konveks, noe som kan bedre tilpasningen av barrieren, minimere lekkasjen og beskytte den peristomale huden.

Den konvekse Adapt-barriereringen leveres i ulike størrelser og to ulike former, rund og oval, for å passe til stomier med mange ulike former. De konvekse barriereringene skal påføres på tørr peristomal hud med den konvekse siden ned eller den klebrige siden av hudbarrieren med den flate siden ned.

Undersøk det nyeste produktet i serien av konvekse Adapt-barriereringer –
den konvekse CeraRing-barriereringen.

En trinnvis veiledning i bruk av konvekse Adapt-barriereringer


Adapt-smøredeodorant

Et problem som mange personer som lever med ileostomi eller kolostomi, opplever, kalles "pancaking". Det betyr avføring som fester seg i toppen av posesystemet rundt stomien. Fordi innholdet ikke kan synke til bunnen av posen, fester det seg i toppen og kan forårsake lekkasjeproblemer eller føre til at det integrerte stomiposefilteret ikke fungerer som det skal.

En smøredeodorant gjør det lettere å tømme posen og kan bidra til å minimere mengden av avføring som fester seg til posen. Den smører innsiden av stomiposen og bidrar til at avføringen kan flyte til bunnen av posen. Dette produktet bidrar også til å minimere lukt ved tømming og ved bytte av pose.

Adapt-smøredeodoranten er fargeløs og luktfri og er tilgjengelig i flaske- eller pakkeform. Du kan bruke den ved hvert bytte av pose og etter at posen er tømt for å nøytralisere lukt og hindre output i å feste seg.

En trinnvis veiledning i bruk av Adapt-smøredeodorant

Adapt-smøredeodorant


Adapt sviefrie hudbeskyttende servietter

Personer som lever med stomi, må bruke en stomihudbarriere i lange perioder og må fjerne den fra huden ved hvert bytte av pose. Dette kan føre til irritert eller sår hud.

Adapt sviefrie hudbeskyttende servietter sørger for en beskyttende film på huden, og denne fungerer som et beskyttende grensesnitt mellom huden og stomihudbarrieren. Dette bidrar til å beskytte huden når den kommer i kontakt med avføring, og når klebende produkter fjernes.

Bruk den hudbeskyttende servietten på hel hud, og la den tørke helt før du påfører stomihudbarrieren. Den anbefales imidlertid ikke for bruk med hudbarrierer som brukes lenge, da dette kan redusere brukstiden.

En trinnvis veiledning i bruk av Adapt sviefrie hudbeskyttende servietter

Adapt sviefrie hudbeskyttende servietter


Adapt-stomibelte

Hvis pasienten ønsker bedre sikkerhet ved bruk av posesystemet, kan et stomibelte gi økt trygghet. Klinikere anbefaler ofte å inkludere et stomibelte (brukt sammen med et posesystem) for gjøre systemet mer konvekst og sikre bedre tilpasning til hudbarrieren.

Pasienter kan bruke vårt elastiske Adapt-belte med poser som har belteører. Pass på at belteørene vender utover mot kroppen, og at beltet sitter på linje med stomien. Pass på at beltet sitter godt, men at det ikke er for stramt. Det sitter riktig hvis to fingre kan gli komfortabelt mellom beltet og huden.

Dette tilbehøret kan også justeres og vaskes.

En trinnvis veiledning i bruk av et Adapt-stomibelte

Adapt-stomibelte


Adapt-hudbarrierepasta

Adapt-pasta bidrar til å gi god tetting mellom stomien og stomihudbarrieren. Dette kan hindre at output fra stomien kommer under barrieren og i kontakt med pasientens hud.

Den fungerer som et kitt som fyller ujevnheter i hudoverflaten og minimerer risikoen for lekkasje. Adapt-pasta er IKKE et klebemiddel, og for mye pasta kan hindre god tetting.

Den leveres i tuber som det er lett å klemme ut av, i to ulike størrelser.

En trinnvis veiledning i bruk av Adapt-hudbarrierepasta

Adapt-hudbarrierepasta


Adapt-stomipulver

Stomipulver er et pulver som ikke er tilsatt legemiddel, og som brukes til å absorbere fuktighet fra lett irritert eller fuktig hud rundt stomien. Ved å absorbere fuktighet fra huden rundt stomien bidrar pulveret til bedre feste for barrieren.

Det er ikke legemiddel i stomipulveret. Det bare absorberer overskudd av fuktighet og gir hudbarrieren bedre mulighet til å feste seg til huden. Påfør pulveret på den berørte peristomale huden, men pass på å børste bort overflødig pulver, da dette kan gi dårligere feste for barrieren. Pass på å slutte med stomipulveret når huden er helet. Noen klinikere kan anbefale bruk av en hudbeskyttende serviett over pulveret, men dette er ikke alltid nødvendig.

En trinnvis veiledning i bruk av Adapt-stomipulver

Adapt-stomipulver


Adapt universalfjerner for medisinsk klebemiddel

Adapt universalfjerner for medisinsk klebemiddel bidrar til enkel fjerning av stomihudbarrieren og reduserer samtidig faren for skader på huden. Den bidrar også til fjerning av eventuelle rester av klebemiddel på huden.

Siden fjerningsmiddelet er silikonbasert og alkoholfritt, svir det ikke når produktet påføres.

Fjerningsmiddelet fordamper raskt og tørker uten rester, så den neste hudbarrieren kan festes sikkert.

Adapt-fjerningsmiddelet er tilgjengelig som spray eller serviett.

En trinnvis veiledning i bruk av Adapt universalfjerner for medisinsk klebemiddel

Adapt universalfjerner for medisinsk klebemiddel

 


Hvis du ønsker mer veiledning om stomipleie, kan du finne masse nyttig informasjon i Hollister profesjonelle stomiressurser. Her finner du tipsark som dekker mange pleieproblemer. Alternativt kan du kontakte oss i dag og spørre oss om hva du vil når det gjelder stomitilbehør.